Hírek

2014.05.16 17:27

Villanyszerelők a lakástüzek megelőzéséért

     
   
     
A lakástüzek, áramütések megelőzése érdekében akciót hirdettek villamossági szakemberek.
Számos tűz és haláleset oka vezethető vissza elektromos meghibásodásra. A cégek, közületek számára a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata ugyan kötelező, de a 32 ampernél nem nagyobb csatlakozású lakásoknál nincs előírva a villamos hálózat időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata.

A villanyszerelőket gyakorta hívják kiégett villanyórákhoz, lakáselosztókhoz, melyeknél a problémát még időben észrevettek, így nem égett le a teljes ház. Olyanra is volt már példa, hogy egy villanybojler automatikus bekapcsolása miatt csaptak fel a lángok, mert a padláson elhelyezett méretlen kötődobozban sodrott kötések voltak. A több éves használat után a terhelés hatására meglazultak a kötések, a melegedés miatt pedig begyulladt a szigetelés. A doboz környezete tele volt gyúlékony anyaggal, amire átterjedt a tűz, s végül a ház a lángok martalékává vált. A biztosító szakembere megállapította a szakszerűtlen szerelést, és azonnal felmondta a szerződést. Hosszú pereskedés után sem fizetett a biztosító.

Ezért is fontos az a felvilágosító, figyelemfelhívó kezdeményezés, amit országszerte dolgozó villanyszerelők indítottak. A 2014. évben tartó akcióban magánszemélyek tulajdonában lévő lakásokban ingyenes érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatot tartanak, mely során feltárják a vagyon- és életbiztonságot fenyegető problémákat. Az egyszerűsített vizsgálatnál a leggyakoribb hibák helyeit ellenőrzik, szúrópróbaszerű ellenőrzéssel kiegészítve.